Hiphopstjernens råb efter en far

13.6.2016
9.5.2023

Bogaktuelle Lecrae Moore er en af tidens allerstørste navne inden for hiphopgenren. Store dele af sit liv har han ledt efter en erstatning for den far, han aldrig har haft, men hverken stoffer, alkohol, sex og bandemiljøet kunne fylde hullet ud. Først da han overgav sit liv til Gud, fandt han den far, som han hele livet havde længtes efter

Af Jens Linde

Hans tekster handler om vold, stoffer, misbrug, druk – og længslen efter kærlighed og det at høre til. Noget, som mange tilsyneladende kan genkende, for Lecrae Moore er et af tidens varmeste navne inden for hiphop og rap. Han optræder på de største talkshows samt magasin- og avisforsider i USA, han er dobbelt grammyvinder, og albummet Anomaly strøg som det første nogensinde helt til tops på både Billboard 200 og Billboard Gospel. Teksterne handler i høj grad om hans eget liv – som det var engang. I dag er han en lykkelig gift familiefar og overbevist kristen, og han har netop udgivet selvbiografien Unashamed.
Det var opdagelsen af Gud som en kærlig far, som ændrede hans liv, for gennem hele sin barndom og ungdom hungrede Lecrae efter den far, som aldrig kom til at spille nogen rolle i hans liv. En far, som var på stoffer og alkohol, og som tilmed var voldelig. Farens totale fravær skabte et stort tomrum i Lecraes indre. Et tomrum, som Lecrae af al magt forsøgte at fylde.
- Nedenunder al min smerte og dårlige opførsel var der en følelse af tomhed. Der var en dump, dunkende fornemmelse af afvisning og forkastelse, fortæller Lecrae til Relevant Magazine.
Forkastelsen var til at tage og føle på. For Lecrae måtte se i øjnene, at hans far hellere ville tage stoffer end være sammen med sin søn. Lecrae prøvede at fylde hullet i sit indre med atletik, penge, status, stoffer, druk, bandemiljø, sex …
- Jeg søgte spænding og var åben for alt. De kaldte mig Crazy Crae, for jeg var klar til at gøre hvad som helst, når som helst og på hvilken som helst måde. Jeg levede kun for, hvad der skete her og nu, beretter Lecrae til magasinet Complex.
- Men lige meget hvor mange kvinder, jeg involverede mig med, uanset hvor mange stoffer jeg tog, og hvor fuld jeg blev, ligegyldigt hvor meget jeg ønskede at undslippe følelsen af ubetydelighed og usikkerhed, så kunne jeg ikke komme af med den, afslører han i kortfilmen The Cross.

Man må finde en far
Lecrae voksede til dels op hos sin bedstemor i bydelen Skyline Hills i San Diego i Californien, hvor vold og skyderier var en del af dagens orden. I bandemiljøet oplevede han en familielignende følelse samt en mulighed for at høre til, og dermed blev banden en erstatning for den manglende far.
- Jeg tror, at enhver ung mand til en vis grad ser op til sin far. Og hvis man ikke har en far, må man finde en. Det er derfor, unge fyre slutter sig til bander. Man ved, at man er nødt til at finde værdi, betydning, formål, familie og lederskab. Nogen skal være alt det for dig, siger Lecrae til Relevant Magazine.
Efterhånden som han blev ældre, blev bandelivet barskere, og Lecrae begyndte at føle sig fremmedgjort. Til sidst vendte han det i en alder af 14 år ryggen i forbindelse med en helt konkret episode, hvor hans bande skulle slås mod en anden bande. Til Relevant Magazine fortæller han:
- Jeg kan huske, at jeg tænkte: Det her er virkeligt. Som i dræb, dræb; som i død, død.
Og lige præcis den linje kunne Lecrae ikke få sig selv til at krydse. Han var kort og godt bange, erkender han.

Blindgyde med sex, alkohol og stoffer
Fra Lecraes 16. til hans 19. år kastede han sig grådigt over sex og var sammen med hvilken som helst villig pige. Sex, alkohol og stoffer var og blev hans bedste bud på en erstatning for den fraværende far.
Da Lecrae kom på universitet, hvor han læste drama, var der dog en gruppe afroamerikanske kristne, som han oplevede accepterede ham, som han var, og som han derfor nød at være sammen med – uden samtidig at skulle jagte et fiks den ene eller anden måde.
- Jeg var overrasket over, at de var helt almindelige mennesker, som lyttede til den samme slags musik og læste de samme bøger som mig. Og så elskede de Gud, fortæller han til magasinet Complex.
Langsomt modnedes en tanke i ham om, at han med sit liv havde bevæget sig ind på en blind vej, og at han nok blev nødt til at ændre kurs.

Jesus på en ny måde
På et tidspunkt blev Lecrae inviteret med til en kristen konference i Atlanta, og selv om han primært tog med, fordi han gerne ville opleve byen, så blev konferencen skelsættende for ham. Dels fordi han der oplevede tidligere bandemedlemmer, rappere og kriminelle, som åbent fortalte, at de nu elskede Jesus. Han havde aldrig oplevet noget lignende. Og dels fordi han hørte en præst præsentere Jesus på en for ham helt ny måde. I kortfilmen The Cross fortæller han:
- Jeg havde aldrig tænkt på, at Jesus er en virkelig person, som har oplevet virkelige ting, men kun tænkt på ham som en meget fjern person. Præsten begyndte at tale om, at Jesus blev slået og pisket for en forbrydelse, han ikke havde gjort. Han udpenslede de fysiske lidelser og smerter, som Jesus blev udsat for: Hans hud blev flået af, og hans muskler revet op, og på denne mishandlede ryg bar Jesus det kors, som han siden blev naglet til.
- Det var så levende og visuelt for mig, som om jeg faktisk stod og så på det. Præsten fortsatte: Hvor vover I seje gutter at tale grimt om min Jesus. Se, hvad han gik igennem. Ved du ikke, at du er blevet betalt med en pris?
- Jeg faldt til gulvet og sagde: Undskyld, Gud, undskyld. Efter vi var kommet hjem, begyndte jeg dog at drikke igen og være sammen med kvinder.

Har fundet en far i Gud
Oplevelsen på konferencen i Atlanta havde været meget overbevisende for Lecrae – han magtede blot ikke at give slip på sin tidligere livsstil og overgive sig til det for ham ukendte liv som kristen. Han både ville og ville ikke være kristen.
I The Cross fortæller han, at den indre kamp til sidst blev for opslidende for ham, og han sagde til Gud: Herre, jeg har brug for, at du forandrer mig. Jeg har brug for, at du gør det her til virkelighed for mig, så jeg holder op med at løbe væk fra dig. Du må stoppe mig, inden jeg gør skade på mig selv eller en anden. Du må gøre, hvad du vil, bare du ikke slår mig ihjel.
Tilsyneladende tog Gud ham på ordet, for kort efter var Lecrae involveret i en voldsom trafikulykke, hvor hans bil rullede flere gange rundt. Og Lecrae havde ikke sele på. Til CBN’s 700 Club siger han:
- Jeg slap fra det uden så meget som en skramme. Bilen var smadret, men jeg var fuldstændig uskadt. Så sagde jeg: Ok, Gud, jeg er nødt til at forandre mig.
Siden den dag har Lecrae været en helhjertet kristen, og han oplever, at Gud nu er den far for ham, som han aldrig har haft. Hullet i hans indre er blevet fyldt.
I sin musik refererer han konstant til sit tidligere liv og bruger sine erfaringer herfra til at skabe kunst. Han betegner ikke sig selv som en kristen rapper, men som en kunstner, hvis tro skinner igennem hans kunst. Over for magasinet Complex udtrykker han det på denne måde:
- Jeg maler billeder af det virkelige liv fra et andet perspektiv.

Pressefoto