Sæt aldersgrænsen for køb af alkohol op til 18 år

4.8.2020

Politikerne sidder med nøglen, men vil ikke bruge den.

KOMMENTAR:
Jeg undrer mig.
Vi har i Danmark et emne, hvor et markant flertal af befolkningen samt en lang række af råd, organisationer og foreninger deler samme ønske, men hvor politikere ikke vil handle på det: Sæt aldersgrænsen for køb af alkohol op til 18 år.

Selv brancheorganisation for vin- og spiritusimportører ønsker et totalt forbud mod salg af alkohol til unge – og senest har også Sundhedsstyrelsen meldt sig på banen, hvor direktør Søren Brostrøm i et interview med netmediet Altinget næsten var lakonisk i sin udmelding om, at der er værktøjer nok til at begrænse unges alkoholforbrug – og en højere aldersgrænse er et af dem: ”Men det er et politisk spørgsmål, om man vil bruge disse værktøjer.”
Og så gik Brostrøm ellers videre til at tale om, hvad Sundhedsstyrelsen, forældre og alle andre omkring de unge kan gøre.

Jeg undrer mig over den manglende vilje hos politikerne til at gøre noget ved et stort samfundsproblem, som mange andre faktisk gerne vil rykke på. Med så massiv en folkelig og organisationsopbakning er det en 100 procents vindersag – politisk, sundhedsmæssigt, samfundsmæssigt, uddannelsesmæssigt etc.

Ingen kan være i tvivl om, at alkohol er skadelig for kroppen - især for unges hjerner, der fortsat er under udvikling til et stykke op i tyveårsalderen. Et stort alkoholforbrug i ungdommen kan have alvorlige kognitive skadevirkninger og øger risikoen for ulykker, vold og usikker sex. Hvert år har omkring 1.400 danskere i alderen 15-19 år kontakt med sygehuset på grund af alkohol.

Derudover er unge påviseligt mere påvirkelige over for alkohols vanedannende karakter, ligesom en svensk undersøgelse har dokumenteret, at selv et lille forbrug af alkohol i teenageårene kan føre til leversygdomme senere i livet.  Der er med andre ord ingen gode argumenter for at fastholde den nuværende aldersgrænse for køb af alkohol, når vi nu ved, at en højere aldersgrænse er et af de meste effektive redskaber til at sænke alkoholforbruget blandt unge.

Hvad ville de unge miste, hvis de skulle vente med at kunne købe alkohol, til de er 18 år? Ville det i virkeligheden ikke styrke fællesskabet på ungdomsuddannelserne og skabe rum til at fokusere på andre ting – faglig fordybelse, dybere venskaber, eksistentielle samtaler, konstruktive fællesskaber, frivilligt socialt arbejde med meget andet?

Vi har her en unik mulighed for med enkle midler at gøre vores unge en meget stor tjeneste. Befolkningen og eksperterne er med – men det er politikerne, der sidder med nøglen. Og de vil desværre ikke bruge den.

Tonny Jacobsen
Formand for FrikirkeNet